Friday, August 29, 2008

Cara2 merayu masa kini

untuk referensi anda ..

Dari barat:
M : Are you an Interior Decorator?
W: No. Why?
M: When I saw you enter, the room became beautiful

M: Baby, did you fart, cause you blow me away... (Ancur minah.. )

M: Wow! I didn't know that angels could fly so low!

M: Can I get a picture of you to prove to my friends that angels do really exist.

M: Hey, I lost my phone number...can I have yours?

Asli Indonesia:
Cowo : Mbak punya obeng nggak?
Cewe : Hah? Gak Punya tuh.
Cowo: Tapi kalo nomor telepon punya, kan?

Cowo: Sayang, kamu itu seperti sendok...
Cewe: Kenapa?
Cowo: Karena kamu ngaduk-ngaduk perasaan aku...

dapat dari email forward-an

Thursday, August 28, 2008

Elephant and bananas

An elephant has 5 bananas and it is hungry, but yet it does not eat the bananas. Why ?
..... because the bananas are made of plastic.

Next Q
The 5 bananas are real , but yet the elephant does not eat it. Why? .
..... because the elephant is made of plastic.
never give up. one more..
Both the elephant and the bananas are real, but yet it cannot eat it. Why ?
..... because the bananas are in the TV.

Cool down. Both the elephant and the bananas are real and in the TV, but yet it cannot eat it. Why?

.... because they are on different channels.

Hohohohoohoho.. Both the elephant and the bananas are real and in the TV and on the same channel, but yet it cannot eat it. Why?
. . . . . Cmon think
..... because the TV is off.

Wednesday, August 27, 2008

Angie -- 9 months

Angie began to clap hands in her 8th months. however, she clapped with one open-hand, the other was clenching.
now she can clap hands normally. since the day before, her grandma opened her clenching hand while she was clapping.

crawl officially!
congratulation yah, nak!
she also likes to grasp anything and then stands up.

these few days she was saying 'papa', 'mama'. but not specifically calls either daddy or mommy.

when came back from office, i was sending important email to customer, she, on her baby-walker tried to walk into our room, but stuck at the door, she was mumbling, "mama .. mama..".
but mostly when i taught her say, 'mama..mama', she said, "papa!"

her grandpa taught her counting 1 to5 by pointing at fingers.
if we ask her to count, she would pointed on her own fingers as if she were counting.

she calls her big sister 'ji-ji' or 'je-je' (should be jie-jie 姐姐).
she does call her big sis specifically. yes, mama taught Angie to call her big sis since the very beginning when Angie came back from indonesia (feb-2008).

pointing at things she knows with her index finger.
if i ask her, "where's daddy and mommy's picture? where's the lamp?" she will point with her finger.

one day, mama came home from work, Angie was in her baby-walker. mama was washing hands. while she followed with her baby walker, pulling mama's short pants and whining, wanted to be picked-up. so adorable!

mostly pee and poop on potty already.
wear diaper for sleep at night.

sleep till morning
mostly sleep on around 11pm and wake up the next morning on around 6.30am.
these days, when sleeps at night, Angie doesn't need nursing anymore.
when bed time comes, we put her on the bed, she will roll left and right, then falls asleep by herself.

Friday, August 22, 2008

Toy and Box

While a student, i liked to use other used-things to make birthday cards, wrap a present, or made some small decoration for my room.
As a mom, now I like to use bottles, medicine boxes, cake boxes, etc. for playing and having fun with my daughters.

Below are short and (I think) useful reading, from the book "Brain Child: how smart parents make a smart kids" written by Tony Buzan (author of "mind maps for kids") .
Expensive Toy and Cardboard Box
Another manifestation of child's limitless creative abilities, and of our adult trained-away-from-the-child-thinking occurs regularly at present-giving times.

Parents / relatives often go to extreme trouble (not to mention expense) to find latest new toy that has bright colors and a number of working parts. What causes adult confusion is the fact that the child will, with all his senses, devour the toy in a few minutes, and then discard it. For the next hour, day and often week, the child will then play with the box.

The beautifully colored toy often has a rigid structure, only a few working parts, and often only one or two functions or uses. It may be battery-operated and just be for looking at.

What about the box?
For a child's creative imagination: it could be a boat, a car, a spaceship, the entrance to a giant cave, a sled, a hideaway, a house, and so on ..
Each one of possibilities opening up the possibilities for infinite adventures of the imagination.

Provide your child with toys that stimulate, expand and encourage the development of his imagination, rather than toys that bore or restrict. Look around your home for playthings – there's no need to spend a lot of money on toys. Used yoghurt pots, egg cartons, washing-up bottles, measuring jugs, and a plethora of other kitchen items can be used in the child imaginative play.

There is no need to provide suggestions, just provide the raw materials and let the child use his imagination. ***

Crystal and Smarty use our television box as their house, they put stools and sit in it. another time, they use the box as their train and go to Beijing, Nanjing, everywhere else. last year, Crystal and Smarty played with birthday cake cardboard. they sat inside the boxes and said they were taking bath in a washing basin. another time, Crystal put the cake box on her shoulder and walked around the house saying that she was delivering goods.

below was a bus i made for Crystal from cough medicine box, which she liked it very much. i made this because she was fighting with Smarty over a bus toy.

i pretty much agree that we dont have to always spend money buying toys. our kids could also be very happy to play with things inside the house, by their imagination, those things become other things.

a door grip becomes water dispenser; a bicycle basket becomes a microwave; a sand digger becomes a giant-spoon for eating; etc.

Thursday, August 21, 2008

a beautiful day

A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: 'I am blind, please help.' There were only a few coins in the hat.

A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.

Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, 'Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?'

The man said, 'I only wrote the truth. I said what you said but in a different way.'

What he had written was: 'Today is a beautiful day and I cannot see it.'

the first sign simply said the boy was blind. the second sign told people they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?

Moral of the Story:
Be thankful for what you have. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.

Pengobatan Asma .. Curing Asthma 哮喘治疗

5 kids of my aunt were cured by this formula.

penis buaya kering 3 cm (iris tipis)
kesemek kering 1 buah (iris tipis)
air 0.5 gelas atau lebih dikit
masukkan betiga bahan dalam mangkok porcelain
3cm dried crocodile penis, slice thinly 干鳄鱼阳物 3cm 切片
1 dried persimmon, slice thinly 一个干柿子切片
125ml water 半杯水
put these 3 ingredients into a porcelain bowl 把配方放在碗里

rebus air dalam panci atau kuali sampai mendidih
taroh mangkok dalam air mendidih
air jangan sampai masuk ke dalam mangkok.
tim selama 40 menit dengan api kecil.
minum air rebusannya.
diulang selama 3 hari berturut-turut.
boil some water (about 3 glasses) in a pan 用锅烧开水
put the porcelain bowl into the boiling water 把碗放入开水中
do not let the boiling water get into the bowl 别让开水进到碗里
boil it with small fire about 40 minutes 把配方激大约40分钟
drink the juice 把药水喝
repeat the formula for 3 concecutive days 连续重复3天

bahan semua bisa diperoleh di toko obat china
penis buaya sisanya bisa disimpan bertahun2 di kulkas.
all ingredients can be bought in chinese medicine store配方可在中医药店买到
dried crocodile penis can be kept in refrigerator for years 干鳄鱼阳物可以放在冰箱保留多年

Waktu pulang indo Oktober 2007, dari bokap baru mengetahui ada metode pengobatan baru yang namanya ATFG-8; metodenya berupa pemijatan. (silakan check link-nya untuk lebih detail soal metode pemijatan ini).
percaya gak percaya .. ternyata manjur lho!

ponakanku, punya asma, turunan dari nyokapnya.
menjalani terapi dengan ATFG-8 ini, bulan pertama, pemijatan sekali seminggu. bulan kedua, 2 kali seminggu, bulan ketiga sekali sebulan. baru pemijatan 2 bulan pun udah gak pernah kumat lagi asmanya.

adikku sendiri ada rematik. terus menjalani terapi ATFG-8 ini juga. baru juga pijat beberapa kali, rematiknya pun hilang. biayanya juga lumayan terjangkau, konon sekali datang Rp 70 ribu. daftar dulu, baru diatur jadwalnya.

Wednesday, August 20, 2008

Guo Guo .. 果果

This is Guo-Guo, Erica's daughter, who is 18 days smaller than Qiqi. Erica is my workmate.
Guo-guo = fruity
associated with "result" jie guo 结果 or "harvest" cheng guo 成果

Monday, August 18, 2008

RI independent day; Crystal watched olyimpic games

finally indo men's double presented a gold medal as country's birthday gift.
too bad the mix-dobules didnt got gold medal either.

Dirgahayu RI !

Mudah2an tahun-tahun mendatang pemerintahnya bisa lebih memperhatikan kesejahteraan rakyatnya, sehingga RI bisa terus bertumbuh, bukannya terus terpuruk.

intermezzo during watching the men's doubles match between indo and china
Mom : jing-jing, mama is supporting indo's players. do you support them?
Crystal: no (*thinking*)
Mom : ooh.. so which country are you supporting?
Crystal: china (*with small voice. she might feel a lill doubtful bcoz of having different idea than her mom*)
Mom : but mom is indo. wouldn't you help mom support indo? indo hasnt got any gold medal till now. china already got so many golds.
Crystal: okey. (*clapping her hands to support indo's players*)

when mama was just back from indo (Feb-2008), Crystal was busy looking at mama and Angie's passport. mama also showed daddy's and her passport. so she knows exactly that Angie and mom are indonesians, while her daddy and she are having Chinese nationality.

while watching medal ceremony on tv, Crystal stood on her plastic chair, hold up both her arms as if she were receiving the medal. hahahahaa.... very cute !

while Guo Jingjing performed at women's 3m springboard diving final, mama said, "Jing-jing, this is Guo Jingjing, that mommy often tells you about her. arent you supporting her?" Crystal ran to get her 5-star-red-flag and waved it to show her support.

*the name of this athlete inspired Crystal's nickname. the 2nd daughter of my dad's boss also named Jing-jing. while a child, i liked this name so much. and Crystal likes to ask me to repeat the story about her nickname*

Saturday, August 16, 2008

公交车上 .. (笑话)


乙说“你复读机呀你”。。。。。。 ”   

Friday, August 15, 2008

Angie's potty training

Angie has been potty-trained for about 3 weeks.
If we carry her to pee or poop, mostly she will refuse it, turn herself to other side or cry.

When sitting on potty, mostly she will pee (or poop) when it's time to.

she will stand up when done (with us holding her arms).

Her grandma dan grandpa feel so joyful and amazed.. every time seeing Angie sitting on the potty.

Wednesday, August 13, 2008

3rd and 4th tooth

hurraaaayyyy !!!

Angie got her third and fourth teeth!

love seeing her smile or laugh!

nyaris .. tapi sakit lagi

Aduuuuh... Crystal tuh sebenarnya Senin malam udah mulai sembuh. gak batuk, gak pilek, juga gak demam lagi.

taunya, semalam batuk malah jadi lebih parah. pagi ini bangun dengan keadaan demam 37.5celcius. lagi2 mesti siangan dikit ke kantor.

setelah opa nemeni ipar bawa Smarty ke Chinese doctor, baru deh oma bikin pengakuan ke aku dan suami.

selasa siang, oma lagi jagain Qiqi di kamar. terus tau2 denger opa nyuapin makan kedua anak. oma keluar dari kamar dan menemukan opa nyuapin mereka, memang sih udah beda sendok.

opa langsung dimarahin oma, "apa gunanya sendok beda, tapi semangkok-berdua?"
opa jawabnya, "mereka berdua kan jenis penyakitnya serupa."
oma bilang, "jenis penyakit serupa, tapi yang satu sudah nyaris sembuh!"
tetapi tinggal tetapi .. nyuapinnya dah habis.

kata oma, pagi ini begitu dengar Crystal demam, opa tampangnya langsung ciut dan speechless. oma udah nahan2 diri gak cerita ke kita, takut ntar suami ribut sama papanya. mana si opa tuh darah tinggi.

opa tuh orangnya baik, tapi kadang emang kurang tau cara nangani anak2.

Si Smarty lagi-lagi kasian banget !!!
setelah bawa ke Shinshe, kudu infus lagi 4 hari. cuman jenis obatnya diganti. radang tenggorokannya agak parah, katanya udah luka dan ada nanahnya pula.

namanya jg anak kecil, susah kalo gak main bareng. aku tuh dah wanti2 Crystal, main sendiri di kamar aja, baca buku. mana bisa... Smarty kan pasti nyamperin ajak main.

Monday, August 11, 2008

Crystal sakit

Rabu dan Kamis lalu Smarty –cousinnya Crystal sakit FCF (fever-cough-flu).
Siangnya, Oma nyuapin Smarty dan Crystal mie. Pakai sumpit dan sendok yang sama, ganti2an.
Kata Opa, “gapapa, kan batuknya karena radang. gak menular.”

Oaaalaaaa.. batuk dan pilek di mana2 tuh nular, Pak! Tinggal yang bersangkutan ketahanan tubuhnya gimana. Kalo anak kecil mah, biasanya paling rentan untuk urusan tular menular gini.
Smarty sakitnya makin parah, paginya, begitu bersin, ingusnya tebal, dan panjangnya mencapai 10 cm.

Dengan yang tadi malam, total dah infus 4 hari (kira-kira 2 jam/hari).
Semalam katanya meler dan mimisan agak banyak.
Aduuuh .. kasian banget si Smarty! mesti 4 kali ditusuk jarum infus.
Selain itu juga mesti makan beberapa jenis obat.
Nih anak emang rada gampang sakit sejak dulu.

Crystal yang tadinya sehat-sehat aja .. yah.. tertularlah! FCF juga.
sabtu siang muntah 2 kali. Terus demam dan diberi penurun panas.
Begitu demamnya reda, eh.. udah ceria lagi. Bilang ke omanya, “Oma, aku dah sembuh!”

malam demam lagi. Minum 2 jenis obat, karena berturutan, muntah lagi.
demamnya sekitar 39.4 derajat.
Suami langsung panik bilang besok mesti infus ke klinik kecil dekat rumah.
Aku dah sering ngadepin kayak gini. Kali ini memilih diam aja, daripada ujung2nya beradu mulut.

Setelah makan bubur lagi dan sehabis tidur beberapa saat, diberi lagi obat penurun panas.
Paginya kita bawa ke RS provincial, aku gak setuju berobat di klinik, ala kadarnya. Apa2 langsung suruh infus. Justru itu yang pengen aku hindari.

demamnya mencapai 40 derajat. Suami minta infus ke dokternya.
Lega banget rasanya waktu setelah test darah, dokter bilang,
“gak ada guna infus. Efeknya sama aja dengan makan obat.”
Suami tuh kawatir dia muntah terus, gak ada asupan makanan.

Jadi hari minggu, aku full urus si Crystal dari makan sampai minum obat.
Dia tuh sempat muntah sekali, gara2 oma maksain minum obat yang dia tolak.
Oma-nya sampai marah-marah. Oaaalaaah ..!

Crystal tuh gitu kalo makan obat. Gak bisa dipaksa. Kalo dipaksa, hampir pasti bakal muntah.
Jadi mesti sabar-sabar, bujuk-bujuk, nego-nego dulu ama dia.
daripada apa yang udah susah payah dimakan malah keluar lagi.

hari ini juga agak siangan ngantor (ambil jatah cuti menyusui). Urus dia makan dan minum obat dulu. Pagi dia udah main dengan ceria bersama Smarty.

Terus Qiqi tuh diupayakan dikarantina dari kedua kakaknya itu. kasian .. Qiqi jadi gak ada tempat hanging out.

Gua benar2 berharap Smarty itu jangan gampang sakit. selain karena sering nular...
kasian banget lihat anak sekecil itu sakit2an mulu. makan obat mulu.

Dia tuh sakitnya banyak .. umur 2 tahun udah menjalani operasi testis karena agak besar.
Terus waktu tahun baru imlek Februari 2008 (berumur nyaris 2.5 tahun), gak tahu kenapa, usus kecilnya masuk ke dalam usus besar. Jadi pengobatannya dengan cara mengalirkan air lewat anus. Sampai tiga kali baru berhasil keluar.
Kebayang gak penderitaannya?!!!
saat itu aku lagi di kampung halaman, setelah balik sini dan dengar ceritanya sampai nangis.

Dan Smarty itu bener2 tabah!
Makan obat juga jarang2 ngeluh, pahit pun ditelan dengan tabah. kadang2 nolak juga sih. tapi lebih gampang dibujuk soal minum obat.
Terus belakangan katanya dia juga kena asma.

Aduh nak .. kenapa kamu harus menderita gini yah!
kalo aku masih punya ekstra energi, biar aku aja yang ngerawat dia sehari-hari.

Selain itu juga suka kasian .. mak dan bapaknya tuh kalo hari kerja suka pulang malam banget.
Sering ada acara makan di luar.
Kadang dia suka nyeletuk, “kok mamaku belom datang. Kok papaku belom datang.”
Oma tuh kadang kalo bete juga suka nambahin, “papa mamamu gak mau kamu!”

Aku kadang suka negur si oma, supaya jangan ngomong kayak gitu. Kasian, kan anak kecil, takut psikisnya tidak tumbuh dengan sehat.

Monday, August 04, 2008


Bangun dengan kepala sakit (kayaknya Pre-MS).
Suami bawa kedua putri kecil jalan2 ke taman.

Setelah pusing agak berkurang, si mak pun menyusul.
Berhubung terlihat mendung, payung pun dimasukkan ke ransel kecil yang biasanya buat isi celana si Qiqi.

turun tangga sambil sms ke si ibu boss, mau nanyain keadaan suaminya.
Begitu sampai di bawah, ternyata hujan. sms ditunda dulu.

Nyari payung, buru2 mau jemput anak dan suami. Takut si kecil pada kehujanan.
Tahu-tahu... "dug...!!!"
Aduuuh! Jidat kejeduk 2 batang kayu.
Ternyata toko wedding service di samping flat lagi reno.

Alamak .. sial betul ! sakit betul !!!
langsung benjol .. lebih gede dari keping cepek jaman dulu.
Huhu ... ! sampai sekarang kalo diraba2 masih sakit.